marian.reismee.nl

De Stones Tour

Zaterdag ben ik naar ‘Solsbrie' geweest - Salisbury voor alle niet-Engelsen

Wink
. Eindelijk ging ik dan Stonehenge bezoeken! Goed geregeld was het in elk geval, want hoewel het in de middle of nowhere ligt, ging er elk uur een Stonehenge-dubbeldekker compleet met commentaar, en extra tussenstop bij Old Sarum (daarover straks meer). Perfect dus om een uurtje rondom de stenen te lopen en tig foto's te maken (en het was prachtig weer - jawel, het kan - eigenlijk best vaak tot nu toe - in Engeland).

Stonehenge was indrukwekkend, maar ook best een beetje raar. Het ligt namelijk niet op een heuveltop, maar er een beetje onder, op een licht schuine helling die verder helemaal kaal is en doorsneden wordt door twee grote wegen - het ligt in de V-splitsing daarvan. Nu snap ik waarom de bustour ook zonder toegang voor Stonehenge wordt aangeboden: je kunt het namelijk vanaf de weg ook goed zien liggen. Maar het is toch wel leuk om er even omheen te wandelen (en de audioguide te beluisteren) en het van iets dichterbij te bekijken.

De volgende stop was Old Sarum - het oude Salisbury dat beroemd werd door Willem de Veroveraar die in 1068* het Domesday Book in ontvangst nam. Dit boek was een compleet overzicht van alle bezittingen in Engeland en de eigenaren ervan, zodat hij belasting kon heffen. Een paar eeuwen later zijn ze met z'n allen (inclusief de stenen van de eerste kathedraal die bovenop de heuvel was gebouwd!) wegens watergebrek naar de vallei vertrokken om het huidige Salisbury te stichten. Helaas bleek ik maar een uurtje te hebben voordat het sloot, want ik had er erg graag nog wat langer in rondgewandeld. Het uitzicht over Salisbury in de vallei met ondergaande zon was echt prachtig!

Daarna ben ik nog even snel Salisbury rondgewandeld - met natuurlijk als doel de kathedraal met de hoogste torenspits van Engeland en de op-drie-na-hoogste (middeleeuwse) torenspits van Europa (de wereld?). Het centrum en de kathedraal zijn nog helemaal intact - Salisbury is in de tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd, puur alleen omdat het als baken diende voor de navigatie van de Duitse piloten... Gelukkig maar! Er was net de repetitie voor een concert gaande, dus dat was mooie omlijsting van mijn rondwandeling.

Dat was dus een mooie dag!

Groetjes
Marian

* Ik heb inmiddels geleerd dat als je echt Engels over wilt komen, dat je dan niet je wenkbrauwen moet fronsen als iemand vertelt dat hij onderzoek doet naar sociale omstandigheden van vóór ‘the conquest' - 1066-> Willem de Veroveraar dus.

Reacties

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!